Covid 19, nápady z jedné kapsy

11. 09. 2020 12:54:43
Zamyšlení nad kritickou situací a pár nápadů co s tím. Určitě nejsem tím nejpovolanějším, co by se měl tématem koronarovirové pandemie zabývat – to by měl dělat nikdo jiný a jinde. Nepatřím ale v této oblasti ani mezi úplné laiky.

Následující řádky berte tedy jako námět k zamyšlení a doporučení formovaná člověkem, který miluje svou vlast, svou rodinu, má rád svoje pacienty a děsí ho exponenciální nárůst počtu infikovaných Covidem 19.

Provozuji od roku 2010 vlastní lékařskou praxi, dříve jsem pracoval jako lékař v nemocnici i v oblasti klinického výzkumu, nejen v Čechách a Evropě, ale i v USA. Podílel jsem se také na výzkumném programu a vývoji vakcin, takže o dané problematice něco vím. A jestli jsem byl v březnu a dubnu pyšný na to, jak se Česká republika s první vlnou koronarovirové pandemie vypořádala, tak teď mně děsí skutečnost, jak to nezvládá. Každému je asi jasné, že si nemůžeme dovolit podruhé tak ekonomicky štědrý program jako v prvním pololetí, ale to přece není důvod alespoň některá preventivní opatření okamžitě zavést. Některé plány včetně semaforu nebyly špatné, a zdály se být i dobře připravené, selháváme ale při jejich realizaci. Pokusím se tedy navrhnout nějaké kroky a budu věřit tomu, že si článek přečte i někdo zodpovědný a nechá se alespoň něčím inspirovat. K jednotlivým bodům:

1) Analýza a průběh nemoci
K dnešnímu dni už musí být vzhledem počtu infikovaných zcela jasné, jaká je inkubační doba, virulence, morbidita a mortalita v jednotlivých věkových a rizikových skupinách. Data jsou dokonce k dohledání na internetu. Primárním úkolem hygieniků a epidemiologů by tedy mělo být vytipovat rizikové skupiny a zaměřit se na jejich ochranu.

2) Chytrá karanténa a trasování
Je v nastávající situaci úplný nesmysl. Kdybychom měli pár infikovaných pacientů, tak budiž – i když i tak vážně pochybuji o efektivitě takového řešení. Osobní zkušenost s hygieniky je bohužel tryskni, co člověk to jiný názor, nikdo nechce nic rozhodnout a zejména pomalá nebo vůbec žádná odezva. Když pominu fakt, že čeští hygienici a epidemiologové řeší léta primárně žloutenky, salmonelosy a tuberkulosy v počtu desítek případů do roka, nemohou mít s pandemií takového rozsahu zkušenosti. Proto se vracím k bodu (1) – měli by se zaměřit na úkoly, které dávají smysl a kde by mohli by pomoci.

3) Vláda a ministr zdravotnictví
By měli okamžitě změnit rétoriku a začít jednat. Netvrdit národu, že ta oranžová je zatím jen světle oranžová, a že všechno zvládáme nejlíp v Evropě. To by asi Němci nevyhlásili Prahu za rizikovou oblast. Je jen otázkou času, kdy se přidají ostatní státy a zavřou své hranice pro celou Českou republiku. A budou dělat správně. Pozorujeme exponenciální nárůst případů a všem musí být přece jasné, že to jak se chováme dnes se projeví až po 2 týdnech, kdy každý nově infikovaný nakazí průměrně dalších tři zdravé. To znamená, že za týden budeme mít 3,000 nově nakažených denně, za 2 týdny pak 6,000 denně....
Líbilo by se mi tedy, kdyby vláda, tedy skupina našich společných zaměstnanců štědře placená z námi odvedených daní, začala fungovat pro národ a nepojímala své vystupování jako předvolební kampaň.

Premier by vystoupil v televizi, oznámil, že situace je kritická, ale že když nic neuděláme, tak se stane tragickou. Jedním dechem může říct, že státní kasa je zadlužená a že už nikomu nic kompenzovat nelze. Smutné, ale pochopitelné. Zdraví musí zůstat na prvním místě.
Ministr zdravotnictví povolá zpět prof.Prymulu. Možná mu může křeslo i předat. Jsme ve válce a potřebujeme ve vedení vojáka. Lepší zavřít naše hranice pro turisty rovnou, než čekat až to udělají sousední státy za nás. Opět zavřít kina, divadla, zrušit velké akce, sport povolit jen venku. Vyčlenit prodejní dobu v nákupních centrech pro důchodce a rizikové skupiny.

4) Zaměstnavatelé a zaměstnanci
Kde je to možné používat home-office. Místo meeetingů a konferencí používat videohovory.

5) Lékařská péče
Zastavit preventivní programy, zavřít lázně. V každém okres vyčlenit jednu nemocnici, kde se budou Covid+ pacienty shromažďovat. Ostatní nemocnice v běžném programu, s tím že při pozitivitě pacienta přesouvají. Okamžitý zákaz návštěv.

6) Školy
Počet žáků ve třídách snížit na polovinu, v každé lavici by seděl jen 1 žák. Po týdnu by se vyměnili a do školy by chodila druhá polovina žáků. Zůstat v jedné třídě, nepřesouvat se do učeben, tělocvik jen venku. Možná prodloužit školní rok na dva roky – žáci beztak významně zameškali již konec loňského školního roku. Pokud se situace nezlepší zrušit školy v přírodě, lyžařské zájezdy.

7) Testování
Nerozumím vysokému nárůstu počtu testovaných, zejména samoplátců. Na lékařské fakultě mne naučili, že jakýkoliv test má smysl provádět v okamžiku, kdy to změní plán další léčby. Toto kriterum tady postrádám. Podle současných pravidel je i zcela bezpříznakový člověk po kontaktu s Covid + deset dní v karanteně. Ať má test negativní nebo pozitivní. Na ukončení karanteny se také test neprovádí, díky bodu (1) víme že po 10 dnech od vzniku příznaků je riziko nákazy minimální. Před vycestováním do ciziny to některé státy vyžadují, ale taky to úplně smysl nemá – rozhodují se podle 2 dnů starého testu. PCR testy by měly být určeny pro sporné diagnostické případy s těžkým průběhem, jinak nám novou informaci nedají. Měření teploty na letištích je další ukázka alibismu. Cestuji relativně často a při kontrolách na letišti se vždycky ptám, kolik nakažených od začátku epidemie touto metodou identifikovali. Odpověď je vždy stejná, nula.

8) Posuňte volby
Vyzývat lidi k prezenčním volbám je za daných okolností úplný nesmysl. Bez ohledu na roušky a desinfekci u dveří. Čím dříve je zrušíme/posuneme nebo změníme na korespondenční/internetové, tím více ušetříme financí, nemocných a nakonec i životů. Když jde odvolat Wimbledon nebo Olympiádu, tak jistě není problém najít vhodné řešení i pro 2 miliony voličů.

9) Vakciny
Řada vakcin je pozdních fazích testování a očekává se, že začátkem roku 2021 budou některé z nich v distribuci. Media hovoří o zastavení testů společnost AstraZeneca kvůli jednomu závažnému případu z 10,000 testovaných. To je 0,01% závažných komplikací, na virus umírá ale 3% infikovaných, tj. 300x víc. SUKL by mohl iniciovat jednání s EMEA nebo FDA o zkrácení testů, evt. přeskočení další fáze testů a vakciny by mohly být k dostání klidně o 2 měsíce dříve. Jistě, s určitým rizikem a třeba jen pro zdravé dobrovolníky, ale nestandartní situace vyžaduje nestandartní řešení. Nejhorší je, když nikdo nedělá nic a čísla dále rostou....

10) Vydržme to
Obětujme své pohodlí a návyky do konce roku 2020 a bude líp. Ve vnitřních prostorách noste roušky a respirátory, vyhněte se rizikovým kontaktům, respektujte nařízení vlády (jestli nějaká budou). Jinak se může stát, že nás tady bude v roce 2021 zase o něco méně.....

Přeji všem pevné zdraví a úspěšný boj s prevítem Covid19

Petr Potužník


Autor: Petr Potužník | pátek 11.9.2020 12:54 | karma článku: 27.27 | přečteno: 1388x

Další články blogera

Petr Potužník

Solidarita s Ukrajinou, podpora od českých lékařů

Informace o spontánní iniciativě českých lékařů ošetřovat občany Ukrajiny bez platného pojištění nad rámec svých povinností a bezplatně. http://lekariproukrajinu.cz

27.2.2022 v 12:48 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 288 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 83 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 184 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.09 | Přečteno: 286 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2349

Lékař a konzultant pro klinický výzkum, bývalý člen strany Svobodní. Vzorný manžel a pyšný otec čtyř skvělých dětí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...