Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid 19 - nápady z druhé kapsy aneb výlet do budoucna, část 1 - prvních pět dní

Právě jste se dozvěděli, že jste onemocněli koronarovirem, ale při tom se pořád cítíte úplně zdrávi. To se bohužel během několik málo dní změní… V televizi říkali že Covid-19 probíhá jako divná chřipka, já říkám, že to tak není….

Na následujících pár řádcích naleznete stručného průvodce Vaším výletem do blízké budoucnosti, založený na vlastních zkušenostech. Nejprve mi ale dovolte poděkovat za veskrze positivní odezvu na můj první blog, Covid 19 - nápady z první kapsy, na který volně navazuji. Bohužel se od minulého týdne žádná nová účinná restriktivní opatření nezavedla a počty infikovaných nadále exponenciálně stoupají.  Vláda sama sebe utěšuje, že se nic dramatického neděje, že počty hospitalizovaných a zemřelých jsou nízké. Jistě, zatím. Na infekci se neumírá hned po nákaze, naopak až po nějaké době. Koronarovirus se postupně šíří infikovaným organismem, napadá různé tkáně a orgány a maximální smrtící účinek se projeví až 14 dní po nakažení. Mortalita se nyní udává 3%, což je pokles z původních 4,8%. Přesto to znamená, že se rozloučíme v průměru se 3 lidmi ze sta nakažených…..

Začněme ale od začátku. Od března tohoto roku jste se řídili preventivními opatřeními, nosíte roušky, dbáte zvýšené hygieny. Omezili jste cestování, nenavštěvujete prarodiče v sanatoriu, oželili jste řadu sportovních akcí, koncertů i divadel. Jednoho dne ale přijde vaše dcera a řekne: „Tati, ta holka co jsme s ní o weekendu hráli volejbalový turnaj, je Covid positivní. Nic mi není, ale neměla bych jít na testy?“  Asi znáte odpověď, ale já jí nechávám úmyslně otevřenou. V medicíně není nic černobílé, a odpovědět ANO/NE někdy nestačí. Tady to platí také…..

1) Den 0
Dneska jste byl v kontaktu s Covid +. Pravděpodobně to ještě nevíte, ale zítra nebo pozítří Vám to oznámí přímo ten nakažený kontakt, který Vás mohl nakazit, nebo Vám třeba během několika dalších dnů zavolá někdo z Hygieny. Necítíte žádné příznaky, možná trochu znervózníte. Buď se rozhodnete jít na výtěrový PCR test, nebo Vám je nařídí Hygiena či zaměstnavatel.

2) Dny 1 -2, Výtěrový PCR test
PCR, anglicky Polymerase Chain Reaction, tedy polymerázová řetězová reakce, při které se detekuje po namnožení virová DNA  v odebraném vzorku, je velmi citlivá metoda, která dokáže v optimálním případě odhalit i jednu molekulu DNA. To platí v čistých laboratorních podmínkách, kde se udává sensitivita 100% a specificita 96%. Takových čísel se nedá samozřejmě přes veškerou snahu v odběrových stanech dosáhnout, a tak čísla z praxe udávají sensitivitu 70% a specificitu 95%.   Ve vzorku 100 testovaných, kde je 20 opravdu nakažených získáme provedením PCR testu následující hodnoty:

 

senzitivita70
2080specificita95
144
676

Test správně odhalí 14 nakažených z celkového počtu 20, zbývajících 30% je kvůli 70% sensitivitě označeno za negativní (falešně negativní). Z 80 zdravých je pak za skutečně zdravé označeno jen 76 pacientů, 4 pacienti jsou v důsledku 95% specificity označeny za nemocné, i když infekci nemají (falešně pozitivní). U stovky testovaných tedy dostaneme v 10% případů chybné výsledky (6 pacientů označeno za negativní, i když infekci mají, 4 jsou označeny za positivní i když infekci nemají). A to jsme postupovali, jak nejlépe jsme mohli a ani jsme nepočítali s možností lidské chyby či jiných nepřesností (např.horší  technické provedení výtěru, kontaminace jiným materiálem apod).

Zájemce o detailní vysvětlení odkazuji na https://portal.matematickabiologie.cz/index.php?pg=aplikovana-analyza-klinickych-a-biologickych-dat--biostatistika-pro-matematickou-biologii--vztah-pravdepodobnosti-statistiky-a-biostatistiky--senzitivita-specificita-a-prediktivni-hodnoty

Negativní test tedy neznamená, že infekci nemáte, a naopak. Potvrzeno vlastní zkušeností. Je to jen určitá pravděpodobnost. I v této souvislosti bych před nadužíváním testů doporučoval řídit se zdravým rozumem a dodržovat karanténu.

3) Dny 3-4, bez příznaků, možnost nákazy
Jste již třetí den v karanténě, v 95% případů pořád bez příznaků. Bez ohledu na výsledek PCR testu (viz výše) jste infekční a můžete nakazit někoho dalšího. Podle některých studií je právě posledních 48-24  hodin před propuknutím příznaků pacient nejinfekčnější. Dodržujte tedy karanténu, odpočívejte, užívejte vitaminy a léky na podporu imunity.
Karanténní opatření jsou koncipována tak, že u PCR+ je karanténa 10 dnů nebo 3 dny po odeznění příznaků, zatímco u PCR- je nutné provést druhý negativní test. Na první pohled zvláštní, ale logiku to má:  Víme, že po 10 dnech je riziko přenosu infekce od pacientů s lehčím průběhem (tedy nehospitalizovaných) minimální. U PCR negativních ale nedokážeme říci, jestli se nenakazili až po výtěru a proto je před ukončením karanteny nutný druhý test.
Stanovení protilátek v krvi nemá v této fázi onemocnění žádný význam. Hladiny protilátek jsou detekovatelné až 6-10 dní po nakažení.

4) Den 5, první příznaky
Přituhuje. Objevuje se únava, bolest hlavy, zvýšená teplota. Někomu se změní čich nebo chuť, jiný má bolesti svalů a kloubů. Když se objeví kašel, bývá obvykle suchý, rýma spíš ne nebo jen jeden den. Může být průjem, pocit na zvracení, ztráta chuti k jídlu, závratě, halucinace, hučení v uších. Intenzita příznaků se v čase mění, každý má obtíže trochu jiné a každému mu pomáhá něco jiného.
Výskyt jednotlivých příznaků, jejich případnou léčbu a možné komplikace bych rád popsal v dalším článku spolu s průběhem nemoci v dalších dnech. Obávám se, že bych nedokázal téma vtlačit do několika málo řádků a přečerpal bych kapacitu blogu.

Doufám, že jsem někoho neodradil odbornou terminologií nebo matematickou argumentací, ale bez toho bych Vám neuměl dokázat, že situace se bude dále dramaticky zhoršovat. Nechci vyvolávat paniku, i když raději paniku než setrvat ve stavu blaženosti jak je všechno dobré. Požadujme okamžité vyhlášení účinných preventivních opatření. Je to v zájmu nás všech.

Přeji všem pevné zdraví a úspěšný boj s prevítem Covid19

Petr Potužník
 

 

 

Autor: Petr Potužník | pondělí 14.9.2020 16:16 | karma článku: 27,76 | přečteno: 2738x
  • Další články autora

Petr Potužník

Solidarita s Ukrajinou, podpora od českých lékařů

Informace o spontánní iniciativě českých lékařů ošetřovat občany Ukrajiny bez platného pojištění nad rámec svých povinností a bezplatně. http://lekariproukrajinu.cz

27.2.2022 v 12:48 | Karma: 11,64 | Přečteno: 288x | Diskuse| Občanské aktivity

Petr Potužník

KIWI - aneb proč se nevyplatí levně kupovat "exotické ovoce"

Tristní zkušenost s prodejcem a vyhledávačem letenek Kiwi.com. Proč se nevyplácí snaha podpořit českou společnost (s brněnskými kořeny)? Vlastní zkušenost a důvod hlasitě říct NEVER MORE.

17.5.2021 v 9:22 | Karma: 20,06 | Přečteno: 966x | Diskuse| Cestování

Petr Potužník

Odměnu za COVID všem zdravotníkům, ne jen do nemocnic

Žádáme začlenění praktických lékařů, ambulantních specialistů, sestřiček a středního zdravotního personálu z jejich ordinací do dotačního programu za účelem vyplácení mimořádné odměny za Covid19. Otevřený dopis a petice.

5.4.2021 v 10:10 | Karma: 19,92 | Přečteno: 1667x | Diskuse| Společnost

Petr Potužník

Covid 19 - nápady z druhé kapsy aneb výlet do budoucna, část 2, příznaky nemoci

Volné pokračování popisu průběhu onemocnění Covid 19. Od objevení příznaků do zotavení. Jak říkal už starý Nietzsche: „Co tě nezabije, to Tě posílí.“ Je tomu vážně tak?

16.9.2020 v 13:00 | Karma: 42,38 | Přečteno: 17544x | Diskuse| Věda

Petr Potužník

Covid 19, nápady z jedné kapsy

Zamyšlení nad kritickou situací a pár nápadů co s tím. Určitě nejsem tím nejpovolanějším, co by se měl tématem koronarovirové pandemie zabývat – to by měl dělat nikdo jiný a jinde. Nepatřím ale v této oblasti ani mezi úplné laiky.

11.9.2020 v 12:54 | Karma: 27,27 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2349x
Lékař a konzultant pro klinický výzkum, bývalý člen strany Svobodní. Vzorný manžel a pyšný otec čtyř skvělých dětí.

Seznam rubrik