Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid 19, nápady z jedné kapsy

Zamyšlení nad kritickou situací a pár nápadů co s tím. Určitě nejsem tím nejpovolanějším, co by se měl tématem koronarovirové pandemie zabývat – to by měl dělat nikdo jiný a jinde. Nepatřím ale v této oblasti ani mezi úplné laiky.

Následující řádky berte tedy jako námět k zamyšlení a doporučení formovaná člověkem, který miluje svou vlast,  svou rodinu, má rád svoje pacienty a děsí ho exponenciální nárůst počtu infikovaných Covidem 19.
Provozuji od roku 2010 vlastní lékařskou praxi, dříve jsem pracoval jako lékař  v nemocnici i v oblasti klinického výzkumu, nejen v Čechách a Evropě, ale i v USA. Podílel jsem se také na výzkumném programu a vývoji vakcin, takže o dané problematice něco vím. A jestli jsem byl v březnu a dubnu pyšný na to, jak se Česká republika s první vlnou koronarovirové pandemie vypořádala, tak teď mně děsí skutečnost, jak to nezvládá. Každému je asi jasné, že si nemůžeme dovolit podruhé tak ekonomicky štědrý program jako v prvním pololetí, ale to přece není důvod alespoň některá preventivní opatření okamžitě zavést. Některé plány včetně semaforu nebyly špatné, a zdály se být i dobře připravené, selháváme ale při jejich realizaci. Pokusím se tedy navrhnout nějaké kroky  a budu věřit tomu, že si článek přečte i někdo zodpovědný a nechá se alespoň něčím inspirovat. K jednotlivým bodům:
1) Analýza a průběh nemoci
K dnešnímu dni už musí být vzhledem počtu infikovaných zcela jasné, jaká je inkubační doba, virulence, morbidita a mortalita v jednotlivých věkových a rizikových skupinách. Data jsou dokonce k dohledání na internetu. Primárním úkolem hygieniků a epidemiologů by tedy mělo být vytipovat rizikové skupiny a zaměřit se na jejich ochranu.
2) Chytrá karanténa a trasování
Je v nastávající situaci úplný nesmysl. Kdybychom měli pár infikovaných pacientů, tak budiž – i když i tak vážně pochybuji o efektivitě takového řešení. Osobní zkušenost s hygieniky je bohužel tryskni, co člověk to jiný názor, nikdo nechce nic rozhodnout a zejména pomalá nebo vůbec žádná odezva. Když pominu fakt, že čeští hygienici a epidemiologové řeší léta primárně žloutenky, salmonelosy a  tuberkulosy v počtu desítek případů  do roka, nemohou mít s pandemií takového rozsahu zkušenosti. Proto se vracím k bodu (1) – měli by se zaměřit na úkoly, které dávají smysl a kde by mohli by pomoci.

3) Vláda a ministr zdravotnictví
By měli okamžitě změnit rétoriku a začít jednat. Netvrdit národu, že ta oranžová je zatím jen světle oranžová, a že všechno zvládáme nejlíp v Evropě. To by asi Němci nevyhlásili Prahu za rizikovou oblast. Je jen otázkou času, kdy se přidají ostatní státy a zavřou své hranice pro celou Českou republiku. A budou dělat správně. Pozorujeme exponenciální nárůst případů a všem musí být přece jasné, že to jak se chováme dnes se projeví až po 2 týdnech, kdy každý nově infikovaný nakazí průměrně dalších tři zdravé. To znamená, že za týden  budeme mít  3,000 nově nakažených denně, za 2 týdny pak 6,000 denně….
Líbilo by se mi tedy, kdyby vláda, tedy skupina našich společných zaměstnanců štědře placená z námi odvedených daní, začala fungovat pro národ a nepojímala své vystupování jako předvolební kampaň.

Premier by vystoupil v televizi, oznámil, že situace je kritická, ale že když nic neuděláme, tak se stane tragickou. Jedním dechem může říct, že státní kasa je zadlužená a že už nikomu nic kompenzovat nelze. Smutné, ale pochopitelné. Zdraví musí zůstat na prvním místě.
Ministr zdravotnictví povolá zpět prof.Prymulu. Možná mu může křeslo i předat. Jsme ve válce a potřebujeme ve vedení vojáka. Lepší zavřít naše hranice pro turisty rovnou, než čekat až to udělají sousední státy za nás. Opět zavřít kina, divadla, zrušit velké akce, sport povolit jen venku. Vyčlenit prodejní dobu v nákupních centrech pro důchodce a rizikové skupiny.

4) Zaměstnavatelé a zaměstnanci
Kde je to možné používat home-office. Místo meeetingů a konferencí používat videohovory.

5) Lékařská péče
Zastavit preventivní programy, zavřít lázně. V každém okres vyčlenit jednu nemocnici, kde se budou Covid+ pacienty shromažďovat. Ostatní nemocnice v běžném programu, s tím že při pozitivitě pacienta přesouvají. Okamžitý zákaz návštěv.

6) Školy
Počet žáků ve třídách snížit na polovinu, v každé lavici by seděl jen 1 žák. Po týdnu by se vyměnili a do školy by chodila druhá polovina žáků. Zůstat v jedné třídě, nepřesouvat se do učeben, tělocvik jen venku. Možná prodloužit školní rok na dva roky – žáci beztak významně zameškali již konec loňského školního roku. Pokud se situace nezlepší zrušit školy v přírodě, lyžařské zájezdy.

7) Testování
Nerozumím vysokému nárůstu počtu testovaných, zejména samoplátců. Na lékařské fakultě mne naučili, že jakýkoliv test má smysl provádět v okamžiku, kdy to změní plán další léčby. Toto kriterum tady postrádám. Podle současných pravidel je i zcela bezpříznakový člověk po kontaktu s Covid + deset dní v karanteně. Ať má test negativní nebo pozitivní. Na ukončení karanteny se také test neprovádí, díky bodu (1) víme že po 10 dnech od vzniku příznaků je riziko nákazy minimální. Před vycestováním do ciziny to některé státy vyžadují, ale taky to úplně smysl nemá – rozhodují se podle 2 dnů starého testu. PCR testy by měly být určeny pro sporné diagnostické případy s těžkým průběhem, jinak nám novou informaci nedají. Měření teploty na letištích je další ukázka alibismu. Cestuji relativně často a při kontrolách na letišti se vždycky ptám, kolik nakažených od začátku epidemie touto metodou identifikovali. Odpověď je vždy stejná, nula.

8) Posuňte volby
Vyzývat lidi k prezenčním volbám je za daných okolností úplný nesmysl. Bez ohledu na roušky a desinfekci u dveří. Čím dříve je zrušíme/posuneme nebo změníme na korespondenční/internetové, tím více ušetříme financí, nemocných a nakonec i životů. Když jde odvolat Wimbledon nebo Olympiádu, tak jistě není problém najít vhodné řešení i pro 2 miliony voličů.
9) Vakciny
Řada vakcin je pozdních fazích testování a očekává se, že začátkem roku 2021 budou některé z nich v distribuci. Media hovoří o zastavení testů společnost AstraZeneca kvůli jednomu závažnému případu z 10,000 testovaných. To je 0,01% závažných komplikací, na virus umírá ale 3% infikovaných, tj. 300x víc. SUKL by mohl iniciovat jednání s EMEA nebo FDA o zkrácení testů, evt. přeskočení další fáze testů a vakciny by mohly být k dostání klidně o 2 měsíce dříve. Jistě, s určitým rizikem a třeba jen pro zdravé dobrovolníky, ale nestandartní situace vyžaduje nestandartní řešení. Nejhorší je, když nikdo nedělá nic a čísla dále rostou….

10) Vydržme to
Obětujme své pohodlí a návyky do konce roku 2020 a bude líp. Ve vnitřních prostorách noste roušky  a respirátory, vyhněte se rizikovým kontaktům, respektujte nařízení vlády (jestli nějaká budou). Jinak se může stát, že nás tady bude v roce 2021 zase o něco méně…..

Přeji všem pevné zdraví a úspěšný boj s prevítem Covid19

Petr Potužník
 

 

Autor: Petr Potužník | pátek 11.9.2020 12:54 | karma článku: 27,27 | přečteno: 1388x
  • Další články autora

Petr Potužník

Solidarita s Ukrajinou, podpora od českých lékařů

Informace o spontánní iniciativě českých lékařů ošetřovat občany Ukrajiny bez platného pojištění nad rámec svých povinností a bezplatně. http://lekariproukrajinu.cz

27.2.2022 v 12:48 | Karma: 11,64 | Přečteno: 288x | Diskuse| Občanské aktivity

Petr Potužník

KIWI - aneb proč se nevyplatí levně kupovat "exotické ovoce"

Tristní zkušenost s prodejcem a vyhledávačem letenek Kiwi.com. Proč se nevyplácí snaha podpořit českou společnost (s brněnskými kořeny)? Vlastní zkušenost a důvod hlasitě říct NEVER MORE.

17.5.2021 v 9:22 | Karma: 20,06 | Přečteno: 966x | Diskuse| Cestování

Petr Potužník

Odměnu za COVID všem zdravotníkům, ne jen do nemocnic

Žádáme začlenění praktických lékařů, ambulantních specialistů, sestřiček a středního zdravotního personálu z jejich ordinací do dotačního programu za účelem vyplácení mimořádné odměny za Covid19. Otevřený dopis a petice.

5.4.2021 v 10:10 | Karma: 19,92 | Přečteno: 1667x | Diskuse| Společnost

Petr Potužník

Covid 19 - nápady z druhé kapsy aneb výlet do budoucna, část 2, příznaky nemoci

Volné pokračování popisu průběhu onemocnění Covid 19. Od objevení příznaků do zotavení. Jak říkal už starý Nietzsche: „Co tě nezabije, to Tě posílí.“ Je tomu vážně tak?

16.9.2020 v 13:00 | Karma: 42,38 | Přečteno: 17543x | Diskuse| Věda

Petr Potužník

Covid 19 - nápady z druhé kapsy aneb výlet do budoucna, část 1 - prvních pět dní

Právě jste se dozvěděli, že jste onemocněli koronarovirem, ale při tom se pořád cítíte úplně zdrávi. To se bohužel během několik málo dní změní... V televizi říkali že Covid-19 probíhá jako divná chřipka, já říkám, že to tak není....

14.9.2020 v 16:16 | Karma: 27,76 | Přečteno: 2738x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:25

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2349x
Lékař a konzultant pro klinický výzkum, bývalý člen strany Svobodní. Vzorný manžel a pyšný otec čtyř skvělých dětí.

Seznam rubrik